Værdigrundlag | A/B Kongehøjen

A/B Kongehøjen

Foreningen

- Værdigrundlag

 

Lidt om A/B Kongehøjen:

 Foreningens formål er at eje og administrere ejendommen matr.nr. 17 ey Svogerslev by, Svogerslev, beliggende Haretoften 2-70, Svogerslev, som bofællesskab for andelshavere over 50 år uden hjemmeboende børn.

 Foreningens vedtægter og husorden regulerer andelshavernes rettigheder og pligter, men herudover er der flere forhold i vores andelsboligforening, som også er af stor vigtighed, hvilket bl.a. gælder det fælles arbejde og det sociale samvær.

Lidt historie: En kreds af Svogerslevborgere arbejdede gennem flere år med ideen til opførelse af et bofællesskab og med velvilje fra Roskilde Kommunes side erhvervede den nystiftede private andelsforening et stykke jord i udkanten af Svogerslev, hvor der kunne opføres 34 boliger og et fælleshus. Byggeriet gik i gang og den 1. august 2002 kunne vi efter mange trængsler flytte ind. Poul Vejby Jensen var ildsjælen i det store arbejde. 

Sidenhen blev bygget to ekstra carporte med tilhørende redskabsskur (2006), udarbejdet en helhedsplan for det grønne område (2013), opsat hjertestarter ved fælleshuset (2016), etableret lyspullerter ved vejene (2016) og indlagt fibernet til alle boliger (2024).

Fælles arbejde: Beboerne har i fællesskab været aktive i at få foreningen til at fungere næsten uden fremmed hjælp. Til glatførebekæmpelse og nødvendig snerydning har vi fundet det nødvendigt at entrere med en lokal vognmand.

Til arbejder, der kræver autorisation eller ligger udover hvad, vi selv kan klare, rekvirerer vi håndværkere, men ellers udfører vi alle opgaver selv.

Bestyrelse: Der er valgt 5 bestyrelsesmedlemmer og 2 suppleanter, som sædvanligvis afholder bestyrelsesmøde 1 gang om måneden. Efter bestyrelsesmøderne udsendes et INFO-Nyt til beboerne.

Fælleshuset: Vi har muligheder for at bruge fælleshuset til forskellige aktiviteter, og beboerne kan leje huset til private fester.

Fælleshusudvalget: Udvalget tager sig af opsyn og nødvendige indkøb til fælleshuset.

Oldfruerne: ca. 12 personer varetager tilsyn og mindre vedligeholdelses- opgaver i fælleshuset. Hver person har en opgave ca. 2 gange om året.

Vedligeholdelsesudvalget: 3-5 personer forestår mindre håndværksmæs- sige vedligeholdelsesopgaver. Beboerne skal selv sørge for at male døre, vinduer, udvendigt træværk samt udhus, i henhold til bestyrelsens og vedligeholdelsesudvalgets beslutning om tidspunktet for arbejdets udførelse. Udvalget sørger for at indkøbe og uddele maling til de enkelte beboere.

Vedligeholdelsesudvalgets medlemmer er også dem, der med råd bistår de beboere, der måtte ønske det: hjælp til regulering af fjernvarmen i de enkelte huse, mindre vedligeholdelsesarbejder. Udvalget har været med til at udskifte grundfos-pumpen i hver andel, udskiftet tagrender og sørge for løbende syn af læhegn, asfalt, skurenes tilstand.

Vedligeholdelse af fællesområderne: Beboerne varetager i fællesskab al nødvendig vedligeholdelse og fornyelse af de fælles områder. På general- forsamlingen er der hvert år blevet vedtaget et budget med meget få udgifter til dækning af fællesområdernes vedligeholdelse, og vi har – når vi løfter i flok- på den måde kunnet holde fællesudgifterne nede. Vi har hidtil sparet mange penge ved selv at vedligeholde fællesarealerne. Om vi på sigt kan blive ved med dette fællesarbejde eller skal få fremmed hjælp til vedligeholde af fællesarealerne, vil være op til andelshaverne at beslutte på en generalforsamling.

Det grønne udvalg: Udvalget forestår planlægningen af det arbejde, der i løbet af året skal ske på fællesarealerne. Græsholdet sørger for at vore plæner bliver slået. I perioden fra sidst i april til sidst i oktober bliver der indkaldt til grønt arbejde, når ”Det grønne udvalg” finder det fornødent. De fleste gange er det en hverdagsaften fra kl. 18.30 til ca. 20.00, hvor vi slutter med en øl/vand på fælleshusets terrasse. Det har også været nødvendigt at indkalde til grønt arbejde om dagen og enkelte weekender, når større vedligeholdelsesarbejder af det grønne område har krævet det. Fokus er også på: ”Vild med Vilje”.

Kunstudvalget afholder løbende udstillinger af kunst i Fælleshuset.

 Aktivitetsudvalget: Udvalget arrangerer nytårsfrokosten i januar, Skt. Hans aften i juni, høstfest i september og julearrangement ”Syng julen ind” i december. Udvalget har arrangeret udflugter til forskellige museer, anemonetur i Boserup skov, tur til Skt. Hans, kildetur i Roskilde, gåture i området, tøndeslagning til fastelavn og cafe-eftermiddage. Der er blevet afholdt fællesspisning til 10-års, 15-års og 20-års jubilæum.

IT-Udvalget: IT udvalget udfører opgaver inden for TV, internet og telefoni.

Fælles spisning: Siden vi flyttede ind, har der været indbudt til fællesspisning den sidste fredag i hver måned (med undtagelse af december, juli og august). 3-4 ”huse” står for arrangementet og sørger for maden. Fællesspisningen er meget populær med et deltagerantal fra ca. 30 til 45.

Billard: Nogle af mændene mødes tirsdag aften i fælleshusets kælder til en pot billard.

 Læsekredse: Vi har 2 læsekredse. Tovholderen sørger for at låne bøgerne på Roskilde Bibliotek, og så mødes man hver 5-6 uge og snakker om en bog.  

 Petanque: Vi har også afviklet en petanqueturnering. Hver torsdag mødes en gruppe og spiller.

Opera, koncerter, teater: Når der er arrangementer, som kan have interesse for andre beboere, sættes et opslag på opslagstavlen på carportgavlen.

Valg af nye andelshavere

Foreningen får henvendelser fra en del om køb af bolig. Vi har i den forbindelse ikke en venteliste eller en interesseliste, hvor det er muligt at blive skrevet op.

Det er bestyrelsen, som vælger de nye eller den ny andelshaver til en ledig bolig efter opslag i Ugeavisen Roskilde. Salg bliver også bekendtgjort på foreningens hjemmeside.

Udvalgte ansøgere bliver efter en ansøgning inviteret til en samtale med bestyrelsen.

Samtalens formål er at formidle viden og holdninger om foreningens aktiviteter, forventninger til kommende andelshavere og specielt at få ansøgerne til at formulere egne ønsker til et kommende andels liv, som aktiv beboer. Desuden at samtalen giver mulighed for at ansøgere kan fortælle om eget arbejds-, familie- og fritidsliv m.m.

Ved valg af ny andelsbeboer lægges vægt på:

  • Lyst til fællesskabet, glæde ved at være sammen med andre og en gnist af humor,
  • Mulige kompetencer som kan indgå i foreningens aktiviteter.
  • Erfaringer fra fritidsliv og bestyrelsesarbejde.
  • Køn og alder – hvilket betyder, at alder er en vigtig parameter for, at der kan være en hensigtsmæssig aldersfordeling i foreningen.
  • Godkendt af eget pengeinstitut som køber.

Bestyrelsen 2025